Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

März 5, 2023 0 Von admin

Μουσικές Δραστηριότητες

Με |

Θεραπεία μέσω Μουσικοθεραπείας

Εδώ και αρκετά χρόνια, η μουσική αποτελεί μέρος μιας θεραπευτικής προσέγγισης: αυτό ονομάζεται μουσικοθεραπεία. Μια μορφή ασυνείδητης ψυχανάλυσης που δεν είναι καινούργια. Πράγματι, από την αρχαιότητα, οι Έλληνες θεωρούσαν τη μουσική ως κύρια διδασκαλία (καθώς και τα μαθηματικά) και χρησιμοποιούσαν τον όρο «μουσιοθεραπευτής» για να προσδιορίσουν άτομα ικανά να επηρεάσουν τη διάθεση ή τις διαθέσεις μέσω του τραγουδιού και της μουσικής. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε τον πολλοστό αιώνα, ώστε η μουσική να βρει τα γράμματα (ή τις νότες) της αρχοντιάς της και να τοποθετηθεί στο επίκεντρο όλων των προσοχών που ενσωματώνουν την ορχήστρα της μαλακής ιατρικής. Χρησιμοποιείται σήμερα στη θεραπεία χρόνιων, ψυχικών ή σωματικών ασθενειών ή συμπληρωματικά με άλλα φάρμακα.


Απλή κιθάρα στην τάξη: 20 παιδικά τραγούδια με δύο μόνο συγχορδίες


Οφέλη της Μουσικοθεραπείας

Είτε απαλή είτε ρυθμική, η μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει πολλά οφέλη (μη εξαντλητική λίστα):

  • προάγει τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος.
  • διεγείρει την έκφραση των συναισθημάτων και δρα στο ηθικό.
  • αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και την αυτοεκτίμηση.
  • διεγείρει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
  • αναπτύσσει συγκέντρωση, προσοχή και διεγείρει τις δεξιότητες σκέψης και οργάνωσης.
  • βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεων, προάγει την αποκατάσταση της κινητικότητας και της ομιλίας.

Εγγραφείτε για να λάβετε αυτήν τη σειρά email δραστηριότητας 20 μερών

Δραστηριότητες παιδικής μέριμνας για το περιβάλλον των πρώτων ετών

Οι δύο μορφές μουσικής θεραπείας

Δεκτική Μουσικοθεραπεία

Η δεκτική μουσικοθεραπεία βασίζεται στην ακρόαση ήχων και μουσικών αποσπασμάτων. Επικαλείται τα ψυχοσυναισθηματικά και ψυχοφυσιολογικά στοιχεία του ασθενούς. Αυτά θα καταστήσουν δυνατή την αξιολόγηση της συναισθηματικότητας του ασθενούς, την ευαισθησία του και στη συνέχεια θα τον βοηθήσουν να ανοιχτεί.

μουσικοθεραπεία

Ενεργητική Μουσικοθεραπεία

Η ενεργητική μουσικοθεραπεία, από την πλευρά της, μεταμορφώνει τον ασθενή σε μαέστρο και επιστρατεύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Είναι στο χέρι τους να παράγουν ήχους με το στόμα τους ή με κάποιο μουσικό όργανο. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό μέσο έκφρασης για άτομα που έχουν κόψει όλα τα μέσα επικοινωνίας, είτε στις πιο μικρές περιπτώσεις, διαταραχές που συνδέονται με την ακραία ντροπαλότητα, την έλλειψη αυτοπεποίθησης σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΑ) και την πολυαναπηρία.

Όποια και αν είναι τα βάσανα ή οι ανάγκες, η μουσική έχει αυτό το μικρό μαγικό κάτι που σπάει τα φωνητικά εμπόδια. Μας απαλλάσσει από ένα βάρος, από τα βάσανα να βάζουμε λόγια σε αυτά τα τραγούδια της καθημερινότητας που μας αναστατώνουν ή φωτίζουν τις μέρες και τις νύχτες μας. Και αν έπρεπε να θυμάστε μια πρόταση από αυτή τη μελωδία, να ξέρετε ότι η μουσικοθεραπεία είναι για όλους, άτομα με ειδικές ανάγκες ή όχι, χρόνια άρρωστους ή όχι. Η μουσική βάζει λόγια στα δεινά μας και ασυναίσθητα μας αναστατώνει, μας παρακινεί, μας τονώνει όποια κι αν είναι η ηλικία μας και όποια κι αν είναι η κατάστασή μας.

Εξωτερικές πηγές

Μεταξύ ασθενών μουσική και αναπηρία
Το Transhand μειονεκτεί τα οφέλη της μουσικοθεραπείας
Διαβατηριακή θεραπεία
μουσικοθεραπεία, Νάντη