Αντιδραστήρια βιταμίνης D της ELITechGroup. έτοιμη προς χρήση χημεία για αποτελεσματικότητα
März 24, 2023Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη που απαιτείται για την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, τη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και την προστασία από την οστεομαλακία, δηλαδή τη μαλάκυνση των οστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας που μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) και κατάγματα σε ενήλικες και ραχίτιδα σε βρέφη και παιδιά. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί επίσης να βρεθούν σε σχέση με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, μικροβιακές και αναπνευστικές ασθένειες, γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους, ψυχική υγεία και καρκίνο.
Το φως του ήλιου παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή βιταμίνης D
Δεδομένου ότι η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία (UV) παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή βιταμίνης D, τα άτομα που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, π.χ. καλύπτονται για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους. Επίσης, ασθενείς με σημεία, συμπτώματα ή/και προγραμματισμένη θεραπεία για διάφορες καταστάσεις ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο: (1) οστεοπόρωση ή οστεομαλακία, (2) αυξημένη αλκαλική φωσφατάση με κατά τα άλλα φυσιολογικά LFTs, (3) υπερπαραθυρεοειδισμός, υπο- ή υπερασβεστιαιμία ή υποφωσφαταιμία , (4) δυσαπορρόφηση (δηλαδή CF, IBD & κοιλιοκάκη), (5) ασθενείς με φάρμακα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα βιταμίνης D (δηλαδή αντισπασμωδικά) και (6) CRF και λήπτες μεταμόσχευσης.
Μορφές βιταμίνης D
Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης D, η D2 και η D3. Η D3 (90%) παράγεται κυρίως φωτοχημικά στο δέρμα όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και η D3 και η D2 μπορούν επίσης να προέρχονται από δίαιτα ή συμπληρώματα. Οι D2 και D3 υδροξυλιώνονται περαιτέρω στο ήπαρ για να παράγουν την προορμόνη 25 Υδροξυβιταμίνη D3 (25-OHD). Το 25OHD χρειάζεται για την παραγωγή της δραστικής ορμόνης 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3 (1,25D). Το 1,25D διατηρεί την απαραίτητη ισορροπία ασβεστίου στον οργανισμό και σχηματίζεται από την υδροξυλίωση του 25-OHD στα νεφρά.
Η 1,25D, η δραστική μορφή της βιταμίνης D, έχει πολύ σύντομο χρόνο ημιζωής στον ορό (T1/2 είναι 8 ώρες) και ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH). Η 25-OHD, η προορμόνη, από την άλλη πλευρά, έχει την υψηλότερη συγγένεια για την πρωτεΐνη που δεσμεύει τη βιταμίνη D και την υψηλότερη συγκέντρωση στον ορό. Το 25-OHD είναι σταθερό με μεγάλο χρόνο ημιζωής (T1/2 22-30 ημέρες) και δεν επηρεάζεται από αλλαγές στην PTH ή στο ασβέστιο. Η προορμόνη 25-OHD είναι ο μεταβολίτης που αξιολογεί καλύτερα τη συνολική κατάσταση της βιταμίνης D. Το „Σύνολο 25-OHD“ είναι το άθροισμα των 25-OHD3 + 25-OHD2.
Αντιδραστήριο βιταμίνης D της ELITechGroup
Το αντιδραστήριο βιταμίνης D Clinical Chemistry της ELITechGroup μετρά «Total 25-OHD», δηλαδή τόσο το D2 όσο και το D3 μετρώνται εξίσου. Είναι μια ανοσοθολυσμομετρική δοκιμασία ενισχυμένη με σωματίδια (Latex) (PEITA) που επιτρέπει τη διενέργεια δοκιμών ρουτίνας βιταμίνης D σε ένα τυπικό σύστημα κλινικής χημείας όπως το Selectra. Η μέθοδος PEITA Vitamin D δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό ή χειριστές όπως το LC-MS/MS και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των εργαστηρίων στη ροή εργασίας σε σύγκριση με τις αναλύσεις ELISA. Τη μέθοδος είναι ανιχνεύσιμη με διεθνή πρότυπα (βαθμονομητές και έλεγχος αληθείας με δυνατότητα ανίχνευσης στο SRM972) και συγκριτικά με τη μέθοδο αναφοράς χρυσού προτύπου LC-MS/MS. Είναι πιστοποιημένο από το πρόγραμμα πιστοποίησης τυποποίησης της βιταμίνης D CDC (VDSCP) και επίσης πληροί τα κριτήρια που ορίζονται από την συμβουλευτική επιτροπή DEQAS. Περαιτέρω, η ανάλυση είναι εγκεκριμένη από το FDA των ΗΠΑ 510(k), ταξινομημένη USA CLIA και πιστοποίηση CE-IVD.
Τα αντιδραστήρια βιταμίνης D Clinical Chemistry ELITechGroup είναι έτοιμα προς χρήση υγροσταθερά με ευρύ φάσμα μετρήσεων και σταθερότητα αντιδραστηρίου επί 28 ημέρες. Εκτός από τον σύντομο χρόνο διεκπεραίωσης (<10 λεπτά) σε σύγκριση με τις μεθόδους CLIA, δεν απαιτείται η αραίωση υψηλών δειγμάτων ή η χρήση πρόσθετων σωλήνων συλλογής που παρέχουν απόδοση κόστους και ροής εργασίας στο εργαστήριο.
Για περισσότερες πληροφορίες: Clinical Chemistry Reagents Catalog ή επικοινωνήστε με το [email protected]